Nl | Fr | En | De | It | Po | Es   
 
Duivenmelker uit Nieuwpoort

 

 

 Home
 Paul Lesage
 Historiek
 Origine
 Duiven
 Resultaten
 Gastenboek
 Links
 Contactinfo
 

 U bent hier: Home > Historiek

  Historiek
Henri Lesage: de grootvader van Paul

Grootvader Henri LesageReeds voor 1900 was de familie Lesage actief in de duivensport te Ledegem, in het centrum van West-Vlaanderen. Mijn grootvader Henri, geboren in 1869, runde er een hoeve. Tijdens de eerste wereldoorlog was het formeel verboden om duiven te houden. Toen het oorlogsgevaar te groot werd vluchtte Henri met de familie naar Hulste.
Alle duiven waren toen reeds opgegeten, want honger had toen iedereen. Na de oorlog vestigde hij zich te Oostnieuwkerke als landbouwer. Kort na wereldoorlog 1 deed het gerucht de ronde dat er op de markt te Antwerpen reisduiven te koop waren. Samen met enkele vrienden ondernamen ze een treinreis naar het verre Antwerpen. Thuisgekomen met 4 duiven kon de kweek beginnen en weldra waren er wedstrijden. Hij en zijn 3 zonen Remi, Georges en Odiel speelden weldra afzonderlijk. Oostnieuwkerke met 2000 inwoners telde toen meer dan 200 duivenmelkers. Het was de tijd dat er nog maar enkele klokken waren, opgesteld in het lokaal en op enkele kruispunten. Toen waren goede duiven belangrijk maar ook een goede "lopers" die de elastiek ringen naar de dichtbijzijnde klok kon lopen. In 1928 overleed Henri ten gevolge embolie.
Remi Lesage vestigde zich te Rumbeke als vlasbewerker. Zijn zonen Marc en Luc zijn nu nog succesvolle snelheid- en halve fondspelers. Odiel Lesage runde een kuikenbroeierij te Oostnieuwkerke, maar kapte vrijvlug met de duivensport.

Georges Lesage: de vader van Paul

Vader Georges LesageMijn vader Georges Lesage zag het levenslicht in 1904. Hij trad in 1939 in het huwelijk met mijn moeder Susanne Vinckier en bleef op de ouderlijke hoeve tot 1972. Hij was goed bevriend met de toenmalige befaamde fondspeler Remi Buysse uit Hooglede.Met zijn ras kon hij behoorlijk zijn streng trekken. 
In 1972 kocht hij smid Keizers huis en bouwde nieuwe hokken. Tot 1999 speelde hij succesvol met het ras S&P Colpaert uit Beveren en later met duiven van Achiel Van roy uit Oostduinkerke.De mooiste prestatie was in 1976 met de 15°nationaal Barcelona. Hij overleed in 1999 op 95 jarige leeftijd. 

Paul Lesage

Kweekhok in OostnieuwkerkeMijn broer Jan Lesage is een fervente liefhebber maar zijn slagerij te Oekene laat de beoefening niet toe. Nu zijn pensioen in het verschiet ligt zijn alle schikkingen getroffen om de draad opnieuw op te nemen. Dirk lesage is een bekend dierenarts in duivenmiddens. Hij staat in voor onze kweekduiven en natuurlijk ook verantwoordelijk voor de medische begeleiding.
Piet Lesage woont in Destelbergen een heeft al een paar jaar met duiven gespeeld. Maar zijn beroepsactiviteiten als zelfstandig installateur staan de liefhebberij in de weg. Na mijn huwelijk met Marie Jeanne Desander, dochter van duivenpiet Gerard Desander uit Oostrozebeke, vestigde ik mij te Nieuwkapelle waar ik duivenhok liet bouwen en mede een maatschappij oprichtte. In 1982 vestigden wij ons definitief te Nieuwpoort.

Vlieghok in Nieuwpoort

 

 

 
Wie is Paul Lesage
Paul Lesage is een duivenmelker uit Nieuwpoort. Niet alleen houdt hij zich actief bezig met de sport ook schrijft hij artikels verband met de duivensport. 


Leer Paul beter kennen >>>

 
De origine van zijn duiven
Paul bezit duiven van het van Achiel Van Roy Oostduinkerke, Gino Zanni Rubiera (It), Theofiel Marteel(Fr),C.Marquez Prats(Esp),G.Kouters & zn (Nl),N.Sierens,Marc Pollin, Louis Vanderwielen,R.Huyst,E.Honnoré en nog een paar andere...


Bekijk de origine van de duiven >>>

 
De duivenfotogallerij
Paul heeft een aantal van zijn beste duiven met hun foto en en korte beschrijving op het net geplaatst.


Bekijk de duivenfotogallerij >>>


Vertel een vriend over deze site
Grotere tekst?

 

© Paul Lesage - paul.lesage(at)paullesage.be - +32 (0)58 23 74 82